Avondhumeur

Ik vroeg het me zomaar af. Bestaat een avondhumeur ook? Als je iedere dag heel vroeg begint omdat je verplichtingen hebt en dan in de avond moe en afgedraaid bent terwijl in de avond sociaal gezien de meest interessante dingen plaatsvinden. Dat je heerlijk op je bank ligt met je laptop en geen zin hebt om je op te tuigen en op sjantanel te gaan met je vriendinnen.  Dat je een kluizenaar wordt omdat je gewoon een avondhumeur hebt.  Dat werk kost ook zoveel van je vrije tijd!

Ik las een artikel dat ochtendmensen veel minder vaak depressieklachten hebben.  Ochtendmensen schijnen ook het gezondst te zijn. Wetenschappelijk aangetoond, dat avondmensen vaker neerslachtig of zwaarmoedig zijn en fysiek minder fit.

Ik vroeg me af of een ritme om te draaien is. Wat zou er gebeuren als een avondmens in een heel strak schema een jaar lang iedere ochtend vroeg zou moeten opstaan en ’s avonds bijtijds naar bed  gestuurd zou worden.  Zou het ritme na verloop van tijd veranderen, als we dit heel consequent zouden volhouden? Zouden we dan minder psychiaters nodig hebben? Zouden we dan veel minder of geen zwaarmoedige mensen meer om ons heen hebben? Zou de fabriek van de oxazepam kunnen sluiten? Zouden we ons allemaal laven aan het daglicht en daardoor de wereld op waarde schatten? Zouden we liever en blijer zijn en met elkaar feesten in plaats van met elkaar vechten? Best de moeite van het proberen waard.

Wie biedt zich aan als proefpersoon?

 

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *