Nipt

Haar appje om half zeven in de ochtend is enthousiast. “Mam!”, schrijft ze: “ik heb mijn laatste epi gezet!”. Er staan feestelijke icoontjes achter. Ik glimlach. Wie had ooit voor mogelijk gehouden dat mijn dochter, die tot een aantal jaren geleden flauwviel bij één druppel bloed, nu de rots in de branding zou zijn bij de geboorte van inmiddels een stuk of 70 nieuwe wereldburgers. Dat ze nu zelf verdooft, inknipt en hecht. Ik app haar terug: “Goed gedaan!!! Gefeliciteerd! Is het een mooi knip- en plakwerkje geworden?”.  Mijn enige dochter is op een haar na verloskundige.

Het is een jaar of twee geleden dat ze een pakketje ontving en mij wel een demonstratie wilde geven van de set die ze besteld had. Een grote kromme naald, een rechte naald, een vlijmscherp schaartje en hechtdraad. Ik vond het er indrukwekkend uitzien (zelfs na zoveel jaren weet ik nog hoe irritant dat draad was en hoe slecht ik kon zitten na de bevallingen). Ze liet het setje zien alsof ze nieuwe schoenen besteld had. Haar ogen fonkelden en haar enthousiasme was voelbaar. Ze heeft een prachtig vak gekozen.

Ze studeert binnen nu en een paar maanden af en gaat dan op zoek naar een baan. Dat zal niet eenvoudig zijn. De afgestudeerde verloskundigen, die een pittige studie achter de rug hebben en heel bevlogen zijn, worden steeds verder naar de achtergrond gedreven. Barende vrouwen mogen tegenwoordig zelf voor pijnstilling kiezen en daarmee verandert een thuisbevalling in een klinische.

Hoewel de verloskundige een gewone bevalling in het ziekenhuis mag begeleiden, komt daar de inbreng van de gynaecoloog eerder om de hoek kijken dan soms gewenst en noodzakelijk is. Verliezen de verloskundigen hun kracht van de persoonlijke en intieme begeleiding in de hectiek van het ziekenhuis en de wisselingen van het dienstdoende personeel.

De verloskundigen die de pittige opleiding hebben afgemaakt, zijn (bijna) allemaal meiden die dag en nacht in touw willen zijn om een bevalling zo goed mogelijk te begeleiden. Die tegen een zeer geringe vergoeding hun nachtelijke uurtjes inleveren om een blakende baby ter wereld te helpen en een gezonde kraamvrouw achter te laten. In het geval van mijn dochter waren het voor 80% meisjesbaby’s en álle bevallingen waren anders.

Uitgerekend deze beroepsgroep staat een ontmoedigingsbeleid te wachten. Er zijn weinig banen te vinden, omdat het aantal thuisbevallingen afneemt. De NIPT-test zal niet in het basispakket van de ziektekosten worden opgenomen. De test die vooraf bepaalde afwijkingen constateert, kun je nu alleen doen op eigen kosten. Blijkbaar investeert onze minister liever in de zorg voor kinderen die met zulke ernstige afwijkingen geboren worden, dan in de screening vooraf. Blijkbaar investeert onze minister eveneens liever in pijnstilling en ziekenhuisopnames, dan in vakbekwame thuisbevallingen. Keuzes.

Een geweldige actiefoto van mijn dochter tijdens een bevalling vervult me met trots. Wat een prachtig beroep heeft ze, getuige te zijn bij zo’n intiem moment. Ze vertelt respectvol over de verschillende culturen en hun gewoontes. Over bevallingen waar een halve familie bij aanwezig wil zijn. Over bevallingen waar de vader niet bij mag zijn. Over bevallingen van niet Nederlands sprekende moeders. Over zenuwachtige, overspannen en emotionele vaders. Over bemoeizuchtige en betweterige oma’s. Over de bevalling van het kindje met het Syndroom van Down. Over het doodgeboren kindje. Over de piepkleine tweeling. Over de moeder met de kraambedpsychose. Over de tienermoeder. Het maakt allemaal grote indruk.

Het beleid voor onze prima opgeleide verloskundigen zet door. Vorige week kwam er een nieuw pakketje voor haar binnen. “Zal ik het laten zien?” vroeg ze enthousiast. Het bleek een oefenpakket voor het inbrengen van een spiraal te zijn. Heel bekwaam en kalm liet ze zien hoe de spiraal moet worden ingebracht en hoe deze er weer kan worden uitgehaald. Het is een nieuwe competentie van de verloskundige.

Ze ziet er blij uit als ze me leert hoe het moet. Ik geniet van haar. En ik realiseer me dat het inbrengen van de spiralen ook het einde van nieuwe zwangerschappen betekent. Het voelt een beetje als je eigen graf graven maar dat zeg ik haar niet. Ik hoop vooral dat ze nog lang kan doen waar ze goed in is en waar haar hart ligt.

Ik hoop dat het tij snel keert.

 

 

Share Button

2 gedachten over “Nipt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *