Bloemlezing

De tijd glipt als los zand door mijn vingers.

Mijn wens, om m’n focus te verleggen, vrijheid te voelen, m’n bloed sneller te laten stromen en mijn grenzen daarbij op te zoeken, kon dit jaar worden waargemaakt. Gestimuleerd door vrienden en familie en gedragen door mijn kinderen, trok ik de deur van mijn werk en mijn huis voor lange tijd achter me dicht. En ja, dat vond ik ontzettend spannend, want mij werd met de paplepel meer plichtsbesef ingegoten dan zelfverzekerdheid.

Op zoek naar de constructie van mijn eigen levenswerk, ontdekte ik dat mijn rammelende zelfvertrouwen, het fundament van nagenoeg iedere makelij, wel eens het uitgangspunt zou kunnen zijn geweest van een aantal essentiële keuzes. Onzekerheid is een vertroebelende factor en de angst die daarmee gepaard gaat is zowel een slechte raadgever als een verlammende emotie.

Ik trok de stoute schoenen aan, reisde in mijn eentje af en ontdekte dat er overal op de wereld vriendelijke mensen wonen, met wie ik veelal gemakkelijk contact kon leggen. Ook al ging het soms met handen en voeten, je kunt jezelf best verstaanbaar maken als je daar allebei voor open staat. Wat heb ik me dikwijls verwonderd en wat heb ik ontiegelijk veel gelachen.

Nog tijdens mijn eerste écht lange vlucht stierf een leeftijdsgenote, zonder dat ik afscheid van haar had kunnen nemen. Het bracht inzicht; we gaan allemaal op een zekere dag dood, maar op al die andere dagen niet. Wat heb je aan een mooie speech, kleurrijke boeketten of liefdevolle woorden als je er zelf niet meer bent om het te ontvangen? Dat moet anders.

Het waren allemaal kleine zaadjes, die ik gedurende mijn vrije tijd plantte, overlaadde met mijn hervonden energie en voedde met de euforie van mijn persoonlijke overwinningen. Doordat het licht vanuit een andere hoek op mijn bloementuin viel, ontstond er gaandeweg een veldboeket van jewelste. Het her en der woekerende onkruid haalde ik ijverig weg, zodat het niet de kans kreeg om mijn bloemen te overschaduwen.

Met enige regelmaat deel ik een plukboeket uit en zeg of schrijf ik daar passende en gemeende woorden bij. “Wat zie je er mooi uit. Ik hou van jou. Ik ben blij met onze vriendschap. Ik heb je gemist. Ik vind je leuk. Dankjewel. Wat heb je dat goed gedaan!” En hoe meer bloemen ik uitdeel, hoe kleurrijker mijn bloemenveld wordt.

Zeker in de wereld waarin wij nu leven, zijn vertrouwen, hoop en liefde essentieel. We hebben het zwaar met elkaar, agressiviteit en opportunisme gaan ons niet vooruit helpen. We hebben licht nodig, liefde in alle vormen, vriendschap, compassie, vertrouwen in elkaar en in de komst van betere tijden. Zonder hoop lijkt iedere weg een doodlopende en wordt de toekomst uitzichtloos. Zonder daden zijn woorden slechts holle frasen.

Iedereen, die in welke vorm dan ook om mij heen was het afgelopen jaar, ben ik dankbaar. We hebben de handen ineen geslagen en de mouwen opgestroopt. We hebben elkaar bevraagd, losgelaten, gesteund en versterkt. We hebben in blind vertrouwen op ons gezamenlijke kompas gevaren. Normaal gesproken sta ik mijn kinderen uit te zwaaien, nu stonden zij er voor mij. Mijn nest is degelijk genoeg gebleken om als uitvalsbasis te dienen. Give the ones you love wings to fly, roots to come back and reasons to stay.

Ik ben er weer en sta verrekte stevig in mijn nieuwe schoenen. Dat wens ik iedereen toe, met name omdat een sterke basis veelal een solide bouwwerk oplevert. Wanneer inclusiviteit en respect tot de pijlers behoren die onze veiligheid garanderen, kan ieder mens er zich vrijelijk gezien, gehoord en geliefd voelen. Ik wil blijven geloven dat liefde overwint.

Ik wens jullie allemaal fijne feestdagen toe, met jezelf of in gezelschap van wie je lief is. Ik zal het glas heffen op jullie en op het nieuwe jaar. Bedankt voor de steun en het enthousiasme waarmee jullie mijn schrijfsels nog altijd ontvangen en voor de opdrachten die jullie me toevertrouwen. Ik stop er iedere keer wéér mijn ziel en zaligheid in.

Heb oog voor elkaar en zet positieve woorden kracht bij. Verdeel je aandacht. Open je huis en je hart. Heb lief.

Cheers! Tot volgend jaar.

Geen Blöf: we doen wat we kunnen

Ik weet, dat de wijzer blijft draaien, ik weet
dat het nooit anders wordt
Ik weet, dat je tijd niet kunt stoppen
maar we doen wat we kunnen

19 reacties

Johan · 20 december 2022 op 10:41

Mooi stuk weer. Misschien nog een cliché toevoegen, wat vliegt de tijd!

Mark-Jan · 20 december 2022 op 11:08

Wat prachtig geschreven, ik heb het met ontroering gelezen. Je bent een geweldige vrouw en wat super goed dat je afgelopen maanden deze prachtige levensreis hebt gemaakt! Dankjewel voor het delen, hele fijne dagen gewenst en dat 2023 je mooiste verwachtingen en wensen mag overtreffen!

  Wen. · 20 december 2022 op 11:13

  Lief van je, dankjewel. Ik wens jou hetzelfde toe! 😘

Mieke · 20 december 2022 op 13:14

Wat n mooie blog om het jaar en vooral jouw jaar af te sluiten op weg naar een inspirerend en gelukkig 2023! Met veel plezier jouw verhalen gelezen. Gezellig je weer in “ons midden” te hebben in januari. Fijne dagen gewenst! 😘

  Wen. · 20 december 2022 op 16:51

  Jullie ook, Mieke 😘
  Geniet nog maar even van de rust zonder mij 😁
  Tot gauw!

  Iris · 20 december 2022 op 17:17

  Wat heb je een avontuur beleefd en wat kom je meer beslagen ten ijs en gelouterd terug. Ik gun je waar je naar verlangt. Een sterke spirit en een goede gezondheid. En een jaar dat je licht, lucht en liefde brengt. Liefs Ies

   Wen. · 20 december 2022 op 17:26

   Niet té gelouterd hoor, het moet wel een beetje blijven knetteren 🥳

Just · 20 december 2022 op 17:28

Prachtig zoals jij ons meeneemt in je zielenroerselen. Ook stelling durft te nemen. Niet bang wat anderen daarvan denken. Dat vraagt best wel zelfverzekerdheid. Hoezo slecht bedeeld? Het gras lijkt vaak groener bij de buren. Nou mooi niet hoor. We hebben allemaal onze onzekerheden. Je vader zou trots op je zijn. Blijf maar lekker schrijven.

  Wen. · 20 december 2022 op 17:52

  Hoe zelfverzekerder je wordt, hoe minder het je kan schelen wat een ander ervan vindt.Met terugwerkende kracht had ik gewild dat ik dat 50 jaar geleden al had begrepen.
  Vurig, gedreven en verbaal zal ik altijd wel blijven. Anders zou het ook maar saai worden allemaal hè 😁.
  Tot binnenkort onder de kerstboom 🌲😁

Wen. · 20 december 2022 op 17:31

Hoe zelfverzekerder je wordt, hoe minder het je kan schelen wat een ander ervan vindt.Met terugwerkende kracht had ik gewild dat ik dat 50 jaar geleden al had begrepen.
Vurig, gedreven en verbaal zal ik altijd wel blijven. Anders zou het ook maar saai worden allemaal hè 😁.
Tot binnenkort onder de kerstboom 🌲

Jessie · 20 december 2022 op 20:25

Ik heb met veel plezier je reisverhalen gelezen en vind het heel goed dat je zoiets hebt ondernomen. Wat een ervaring! Fijne feestdagen en een gezond 2023 Wendela!

  Wen. · 20 december 2022 op 20:55

  Dankjewel Jessie 😘
  We hebben elkaar al lang niet meer gezien, maar ik volg je een beetje op de socials en ben ook blij voor jou dat dingen weer zijn zoals ze zijn 👨‍👧‍👧
  Ik wens jullie het allerbeste voor 2023 toe!

Valerie · 21 december 2022 op 00:19

Het was een waar genoegen om het avontuur te aanschouwen. Waar je bij vlucht 1 bijna mee terug naar huis ging (we hadden zo in een TV-programma gekund) boekte je aan het eind zelfs nog vakanties bij. Opgeladen en vol goede moed het nieuwe jaar in! Ik ben trots op jou 🥰

  Wen. · 21 december 2022 op 09:05

  Hahahaha, ja, wat een gedoe allemaal hè?! Ik ben nu zelfs niet eens meer bang om te vliegen! Ik ben ook trots op jou, dat weet je wel 🥰

Esther · 21 december 2022 op 15:18

Je bent een lieve vrouw die mensen zo het gevoel kunt geven dat ze gewaardeerd worden. Kleine dingen hebben ook grote impact. Jij hebt het gedurfd om de wereld in te trekken, op weg naar het onbekende. Wat je mee terug nam is van onschatbare waarde. Ik wens jou voor het nieuwe jaar veel liefde en veel mooie momenten waaruit je weer leuke inspiratie kunt halen om te schrijven.

  Wen. · 21 december 2022 op 15:28

  En af en toe een smakelijk verhaaltje van jou helpt ook 😂😘

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *